Monthly Archives: May 2017

Разширени вени – лечение с кинезитерапия

kinesitherapyОт разширени вени най-често боледуват тази част от населението, чиито професии са придружени с по-продължително стоене в изправено положение – именно те са магазинери, аптекари, бармани, фризьори и др. По време на бременност също така е възможно да се образуват разширени вени – поради статичното обременяване. Какво точно представляват всъщност? Вените са съдове на кръвта, отвеждащи кръвта от капилярите отново до сърцето. Заболяват предимно венозните съдове в краката. Често по вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Разширени вени се казват още и варици.Заради недостатъчност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, получава се застой на вените – те се пренапълват, втърдяват се, усеща се отоци, тежест, умора около глезените и колената и болка при вървене. Както с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лечение благодарение на движение. Тя цели :
-цялостно тонизиране на тялото и мускулатурата
-нормализиране на общото циркулиране на кръвта
-ускоряване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-защита на венозните стени от прекалено разтягане и загубване на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични усложнения и поява на процес на възпаление
-понижаване на симптоминте на болка и нормализиране на способността на крайниците

Удачно за боледуващите от разширените вени е да упражняват джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с бягаща пътека.

Забранени са: вдигане на тежести, застояване в изправено положение, статични усилия с продължително задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията включва упражнения, като започват от по-малки към големи стави. Първо тренираме по-малките стави. Например дейности с въртене на глезените, след това преминаваме към големите стави – колянна става – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се вдига крак нависоко и се прибира обратно. Използват се и общоразвиващи физически упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от различни изходни положения.

Трябва да се променя и височината , на която е стъпил долния крайник – прави се упражнението със сложени 1 или две възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се прави същото упражнение без тях.

За профилактика на разширените вени се препоръчва преди да станете да си обуете ластични чорапи.Те не бива да се носят дълго време, тъй като това води до отслабване тонуса на мускулатурата на крайниците.

Важно е да се измъкнем от заседналия начин на живот.Трябва да сме повече активни – да не заседяваме дълго пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е неповторима и доставя значително повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Вижте още: иглотерапия софия